Diepe beet

voorbeeld 12 voorna

Er is sprake van een diepe beet waarbij de ondertanden tegen de achterkant van de boventanden bijten en ook het tandvlees  kapot bijten. Hierdoor worden de boventanden naar voren gebeten en is er een grote spleet ontstaan tussen de twee middelste boventanden. De ene voortand is ook langer geworden dan de andere voortand. Gelukkig kunnen we de tandstand corrigeren met een vaste beugel. De diepe beet wordt opgeheven en het bovenfront teruggeplaatst in zijn oorspronkelijke stand. 

voorbeeld 01 voorna

Een extreem diepe beet waarbij de boven- en ondertanden naar binnen staan en het boven- en onderfront zijn uitgegroeid, met als gevolg schade aan het tandvlees boven en onder. Herstel lukt niet alleen met een beugel. Met behulp van vaste apparatuur en een kaakoperatie is de diepe beet hersteld  en is er nu een goede occlusie en interdigitatie. Voor het behoud van het resultaat en om te voorkomen dat de beet zich weer gaat verdiepen draagt patiënt ’s nachts een night guard.

voorbeeld 22 voorna

De onderkaak ligt te ver naar achteren en de ondertanden bijten het bovenfront naar voren. Met een slotjesbeugel en een kaakoperatie wordt alles weer hersteld. Het gebit ziet er weer prachtig uit en ook het tandvlees achter het bovenfront is weer gezond. Deze situatie had niet veel langer moeten duren omdat de kans bestond dat één of meer boventanden verloren zouden gaan.

voorbeeld 08 voorna

Deze patiënt wil graag twee nieuwe kronen op zijn voortanden omdat de zwarte randen steeds groter worden. Maar de tanden zijn aan de achterkant zo kapot gebeten dat deze twee tanden verloren zijn. Er kan niets meer op gemaakt worden. Maar met gezamenlijke inspanning van de orthodontist, kaakchirurg en huistandarts is de situatie niet hopeloos. Met behulp van een vaste beugel en een kaakoperatie worden de tanden en kaken goed op elkaar geplaatst. Zo ontstaat er een goede uitgangssituatie voor de tandarts om het tandheelkundig af te ronden.  Met behulp van bruggen en implantaten is er een prachtig gebit van gemaakt. Zoals in de inleiding al gezegd gaan we niet voor een korte termijn succesje. De rechter foto toont het gebit 6 jaar na behandeling.

voorbeeld 10 voorna

Het kan nog erger. Hier zijn ondertussen de middelste twee voortanden verloren gegaan. De tandarts heeft een plaatje gemaakt met twee tanden maar dat gaat steeds kapot. Er moet iets gebeuren. Met een slotjesbeugel en een kaakoperatie worden tanden en kaken weer in het gareel gebracht., De huistandarts maakt daarna een uitneembare frameprothese. De rechter foto laat het gebit zien acht jaar na behandeling. Inmiddels zijn ook de ondertanden verfraaid en ziet alles er nog steeds fantastisch uit.

voorbeeld 07 voorna

Een nog diepere beet, waardoor één tand al verloren is gegaan. De tandarts heeft de tand er provisorisch tussen geplakt, maar omdat er achter het bovenfront geen ruimte is, is de lijm aan de voorkant aangebracht. Niet echt fraai. Na een uitgebreide orthodontische en kaakchirurgische behandeling staat alles weer prachtig in de rij.