Een mooie glimlach blijkt op allerlei gebieden voordeel op te leveren: bij sollicitaties, in het sociale verkeer (denk aan profielfoto's op social media).... Niet zo vreemd dus dat vandaag de dag ook steeds meer volwassenen een beugel willen. Het percentage beugeldragers in de leeftijdsgroep van 18 tot 50 stijgt jaarlijks en de leeftijd waarop mensen nog aan de beugel gaan kruipt omhoog. Meestal gaat het alleen om esthetische motieven. Maar het kan ook zijn dat iemand pas op latere leeftijd functionele gebitsproblemen ervaart, die een beugel wenselijk maken.

Consult en behandeling
Net als bij jeugdige patiënten brengen wij eerst de kaak- en gebitssituatie met röntgenfoto’s en gipsen gebitsmodellen in kaart. Vervolgens bekijken we welke beugelbehandeling het beste bij de situatie en de patiënt past. Sommige gebitsproblemen kunnen niet alleen met ortodontie worden verholpen. Dat is vooral het geval bij volwassenen met een afwijkende stand van de boven- en/of onderkaak. Na een ortodontische voorbehandeling zet onze kaakchirurg de kaken in de juiste stand. Deze operatie wordt in onze kliniek door ons eigen kaakchirurgische team uitgevoerd.

Geen verwijzing, toch eerst langs de tandarts
Orthodontie voor volwassenen is niet verzekerd in het basispakket. U heeft daarom geen verwijzing van uw tandarts nodig om een afspraak te maken. Toch raden we aan daar eerst langs te gaan om uw gebit te laten controleren op gaatjes en ontstoken tandvlees. Die problemen moeten verholpen zijn voordat aan een beugelbehandeling kan worden begonnen.

Wat kost het?
De behandelkosten zijn afhankelijk van het probleem dat moet worden opgelost, de toegepaste apparatuur, de duur van de behandeling etc. Bij de Orfeokliniek varieert de duur van een behandeling van 9 maanden tot twee jaar en komen de kosten op 1.000 tot 2.500 euro. Dat is gunstiger dan het landelijke gemiddelde van 2.500 tot 3.000 euro bij een behandelduur van twee jaar en zeven maanden.

Let op: Orthodontie wordt niet vergoed door de basisverzekering en vaak maar tot een bepaald maximum door de aanvullende verzekering. Kijk uw polis erop na. Wilt u weten welke zorgverzekeraars orthondotie voor volwassenen vergoeden en tot welk bedrag, kijk dan op www.orthodontist.nl

> Klik hier voor een overzicht van alle soorten beugels

De Orfeokliniek draagt het kwaliteitskeurmerk van de Nederlandse Vereniging voor Orthodontie